Thursday, May 6, 2010

Projek Castor : Contract Farming


Castor Cultivation Program Contrct Farming

Kami memerlukan sesiapa yang mempunyai tanah sekurang-kurangnya 1-2 ekar untuk projek penanaman pokok castor. Modal utk keluasan tanah tersebut hanya RM2,000 seekar sahaja. Namun, anda tidak perlu mengeluarkan sepenuhnya modal, untuk permulaan anda hanya perlu mengeluarkan modal RM600/ekar. Baki RM1400/ekar akan dipotong secara berperingkat melalui hasil tuaian.

Syarikat akan bekalkan benih, baja dan latihan teknikal. Hasil akan diperolehi setelah 4 bulan penanaman. Syarikat akan membeli hasil tersebut pada harga paling minima RM900/tan. Kontrak adalah selama 8 tahun. Jaminan belian balik oleh pihak syarikat.

FAKTA ANGKA:

 • Tempoh tuaian : 4 bulan sekali
 • Bilangan pokok : 4000 pokok seekar
 • Berat tuaian : 3000kg/ekar (purata)
 • Harga se kg : RM0.90 (minimum)
 • Hasil jualan setiap tuaian ialah RM1,800 hingga RM2,700 seekar.
 • Hasil jualan setahun dijangka RM5,400 hingga RM8,100.
 • Jangkaan hasil se ekar selama 8 tahun : RM50,000-RM60,000
 • India adalah pengeluar utama castor sebanyak 830,000 tan setahun.

  HANYA DENGAN MODAL RM600/EKAR, PULANGAN SEKITAR RM5000-8000 SETAHUN ADALAH SANGAT LUMAYAN


  Hubungi Wakil Syarikat Casa Kinabalu S/B
  En Razi : 0136526073 email : projekcastor@yahoo.com

Ladang Castor

Pengenalan Pokok Castor

Berasal dari Asia dan Afrika, castor (rc) adalah pokok rendah yang mempunyai daun berbentuk bintang dan mempunyai tangkai yang kemerah-merahan. ia boleh tumbuh setinggi 3 meter dan mengeluarkan getah putih apabila dipotong. Semasa musim panas ia akan menghasilkan bunga berwarna merah dan kuning diikuti dengan buah kapsul berwarna hijau kehitaman semasa musim luruh. Benih yang berbentuk seperti kacang yang berbintik akan meletup daripada buah kapsul setelah ia matang. ia mempunyai tangkai kosong seperti tangkai papaya berwarna hijau muda atau merah. Tangkai yang lebih berusia berwarna kekelabuan. Daun yang besar (10cm-90cm bersilang) terbahagi 7-9 hujung. Daun muda akan mengilap, berwarna merah kehijauan dan hijau apabila matang. Bunga akan berkumpul di hujung atas dahan. Bunga betina berada dibahagian atas dan bunga jantan berada dibahagian bawah. Buahnya mempunyai tiga bahagian dimana setiap bahagian mengandungi sebiji benih yang besar dan licin. Apabila masak, buahnya akan meletup dan akan mencampak benih sehingga beberapa meter. Pokok minyak castor selalu disalah anggap dengan satu lagi jenis tumbuhan iaitu Bellyache atau Jatropha Gossypifola. Bellyache boleh ditemui di habitat yang sama seperti rc dan lebih kecil berbanding dengan rc.

Teknologi

Syarikat kami yang dikhususkan secara berkumpulan telah mendapat teknik penanaman yang lebih stabil dan dinaik taraf, membolehkan pelabur-pelabur mudah mengambil teknik pananaman castor-oil ini. Dalam jelajah kami di seluruh Malaysia lebih 1,000 ceramah telah dijalankan, berkongsi pengalaman tentang teknik-teknik penanaman dan strategi pengurusan dan penyelenggaraan. Kami juga mempunyai pengalaman menjual baja, bahan mentah dan tanaman. Disamping mengeluarkan teknologi racun serangga , kami juga mempunyai teknik penanaman castor-oil, program kawalan kematian tanaman, proses pertumbuhan dan semua pengetahuan yang diperlukan sehingga kini, syarikat kami lebih cenderung penanaman castor-oil secara teknikal dan pengurusan persendirian untuk membina bahagian Kajian dan Kemajuan, dan menanam pokok castor-oil dari peringkat permulaan. Kepada mereka yang berminat, dialu-alukan untuk menghubungi kami melalui email atau telefon.

Kilang

Syarikat kami menjangka untuk membina kilang penuaian di Senawang Industrial Park, Negeri Sembilan, Malaysia and Lundu, Sarawak, Malaysia, yang dijadualkan dibuka secara rasmi pada akhir tahun 2010. Tanaman castor-oil adalah satu bahagian yang penting didalam industri castor, dimana syarikat pemaju juga membantu dalam kemajuan keseluruhan industri. Kilang-kilang boleh menaik taraf dan meningkatkan keberkesanan ekonomi untuk syarikat, dimana industri untuk kemajuan memproses tanaman castor yang membantu memberi perlidungan kepada pekebun-pekebun castor-oil. Oleh sebab kepelbagaian tanaman di kawasan projek sangat baik, Casa Kinabalu akan menandatangani Perjanjian Beli Balik dengan Pembeli untuk menjaga harga produk castor-oil bagi memastikan pelan syarikat pelabur untuk melabur dengan pendapatan yang stabil.

Analisis Risiko

Risiko semulajadi seperti hujan lebat, banjir, kemarau dll. Lebih meyakinkan bahawa negara kita tidak pernah mengalami bencana alam seperti gempa bumi, letupan gunung berapi, puting beliung dll. Untuk teknologi pengawalan risiko, Casa Kinabalu Sdn.Bhd. telah melancarkan kumpulan teknikal mempunyai sistem servis yang cekap untuk membantu mengurangkan risiko ke tahap yang paling minimum.

Produk Akhir

Biodiesel
Minyak Pelincir
Sabun
Cat
Plastik
Minyak Wangi
Kosmetik
Minyak Gris
Dakwat

Sokongan Terhadap Industri Castor

Koperasi Industri Castor Johor Berhad membuka tawaran kepada sesiapa yang berminat menjadi ahli dan pelabur dalam Castor Cultivation Program Investment Plan. Jangkaan pulangan ialah 10% setahun. Agen koperasi dialu-alukan.

"Pertanian Adalah Perniagaan"

2 comments:

 1. saya berminat untuk menyertai ladang kontrak tersebut. sila hubungi say di rosli_rbr@yahoo.com

  ReplyDelete
 2. saya sudah diperkenalkan tentang projek ini tetapi di sini saya ingin bertanya.adakah penuaian castor ini hanya 4bulan sekali seperti yg ditulis di sini ataupun sebulan 2kali tuai seperti yang diperkenalkn kepada saya

  ReplyDelete